Haitallisten vieraslajien listalle lisää lajeja

26.4.2024 4.26Päivitetty: 26.4.2024 5.31
Vihreä niitty, jossa kasvaa laajalla aluella kanadanpiiskua.
Kanadanpiisku on niittymäisessä ympäristössä voimakas kilpailija, joka syrjäyttää alkuperäistä lajistoa. Piiskut säilyvät sitkeästi valtaamillaan kasvupaikoilla ja leviävät tuulen mukana siemenistä helposti uusille kasvupaikoille. Kuva: Terhi Ryttäri

Suomen kansallisesti haitallisten vieraslajien luetteloa päivitettiin elokuussa 2023. Kasvilajeista luetteloon lisättiin viitapihlaja-angervo, valkopajuangervo, vuorivaahtera sekä pohjoisamerikkalaiset piiskut, joita ovat kanadanpiisku, isopiisku ja korkeapiisku.

Kiinteistönomistajan tai haltijan on huolehdittava kohtuullisista toimenpiteistä kiinteistöllä esiintyvien, haitallisiksi säädettyjen vieraslajien hävittämiseksi tai leviämisen rajoittamiseksi. Viitapihlaja- ja valkopajuangervon myynti ja kasvatuskielto astuu voimaan siirtymäajan jälkeen vuonna 2025, mutta niiden poistaminen kannattaa aloittaa jo nyt.

Espoon kaupunki torjuu haitallisia vieraslajeja ensisijaisesti arvokkailla luontokohteilla ja niiden läheisyydessä haitallisille vieraslajeille laadittujen hallintasuunnitelmien suositusten mukaisesti.

Lisätietoa haitallisista ja muista vieraslajeista sekä niiden torjuntatavoista löytyy vieraslajiportaalista(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Torjunnassa tärkeää on yhteistyö

Kaupungin tekemien torjuntatoimien lisäksi asukasyhteistyö on merkittävässä roolissa vieraslajien torjunnassa. Espoon kaupunki kannustaakin asukkaita, yhdistyksiä, yrityksiä ja oppilaitoksia järjestämään omia vieraslajien torjuntatalkoita.

Talkoot on oiva tapa parantaa oman asuinympäristönsä viihtyisyyttä ja tehdä samalla tärkeää työtä luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Koululaiset voivat esimerkiksi kevätlukukauden viimeisinä päivinä käydä lähiympäristössä kitkemässä lupiinia ja yritykset järjestää virkistyspäivänä vaikkapa kurtturuusutalkoot. Vieraslajeja voi kitkeä myös pienellä porukalla tai vaikka yksin esimerkiksi kävelylenkin varrelta. Lisäksi tulevana kesänä on taas mahdollista osallistua vieraslajien torjuntaan Crowdsorsa-mobiilipelin(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) avulla.

Talkoilla voi torjua mm. jättipalsamia, lupiinia ja kurtturuusua. Talkoot tuottavat parhaan tuloksen, kun vieraslajit kitketään alkukesästä, ennen niiden kukinta-aikaa. Kaupunki tarjoaa talkooporukalle jätesäkit ja noutaa tarvittaessa vieraslajijätteen kaupungin hallinnoimilta alueilta.

Ohjeet vieraskasvitalkoiden järjestämiseen löytyvät täältä

  • Luonto
  • Luontoviisas Espoo
Koko Espoo